Kategorier
Ekonomi

När skulderna blir övermäktiga

Tingsrätten kan fatta beslut om att begära din verksamhet i kurs. Det görs när det inte är möjligt för dig att fortsätta driva företaget. Både gäldenären och borgenären kan ansöka om konkurs.

Det är inte alltid det går som man tänkt sig. Du hade säkert stora planer och ambitioner med ditt företag. Du skulle stadigt och successivt växa och kunna erövra mer och mer. Men livet som egenföretagare är sällan en dans på rosor. När det gått dåligt en längre tid finns det tyvärr sällan något annat alternativ än att kasta in handduken. Med andra ord kallas det för att gå i konkurs. Att ansöka om konkurs gör man när skulderna har blivit så pass höga att det inte är möjligt att fortsätta driva verksamheten. När du går i konkurs tar du alla överblivna tillgångar och betalar alla skulder du kan. Därefter är det slut på sagan om ditt företag. I alla fall för den här gången.

De beslutar om konkurs

När det handlar om skulder finns i regel två aktörer: gäldenär och borgenär. Den förstnämnda är den som är skuldsatt och den sistnämnda är den som ska ha betalt. Det är värt att veta att både gäldenären och borgenären kan ta beslut om att ansöka om att försätta en person eller företag i konkurs. Men det är inte någon av dem som beslutar om konkurs ska infalla eller inte. Det är tingsrätten efter en domstolsförhandling. Om konkursen går igenom slutar ditt bolag att existera och kan inte längre krävas på pengar. Läs mer om konkurs på denna hemsida: https://www.konkursen.nu/