Räkna moms baklänges

Hur kan man räkna moms baklänges – och är det säkert att göra så? Baklängesmoms är något som du säkerligen hört talas om som företagare. Det är ett sätt att räkna ut momsen på en vara och det är ytterst enkelt – och gångbart.

I Sverige har vi tre stycken olika momssatser. Vi har Allmän Moms – vars procentsats ligger på 25%. Vi har 12 % Moms på exempelvis livsmedel, tobak, alkohol och på övernattningar. Utöver detta har vi även en momssats på 6% som finns på resor, på kultur, på konst och på exempelvis dagstidningar. Av dessa är den allmänna momsen den absolut vanligaste.

Momssatsen beräknas på priset utan moms och det är viktigt att man som företagare är medveten om det. Det spelar roll om du räknar ut priset innan – eller efter – moms.

Formel för att räkna moms baklänges

Moms betyder mervärdesskatt och det är ingenting som berör vanliga privatpersoner. Inte mer än att priset vi betalar för en vara eller en tjänst är högre sett till att ett påslag i form av moms har skett och redan finns inbakat i priset. För företagare däremot så är moms viktig att hålla reda på. Har man ett företag som säljer tjänster eller produkter inom Sverige så är momsen något som ska läggas in i priset. Detta kallas för utgående moms och den påverkar inte din egen verksamhet som vare sig intäkt eller som en kostnad – det handlar om en skatt som från kunderna, via ditt företag, betalas till staten.

Köper du som företagare in en vara eller en tjänst så betalar du i din tur moms på dessa. Det kallas för ingående moms. I din redovisning ska sedan både ingående och utgående moms finnas. Det är skillnaden mellan din ingående och din utgående moms som ska betalas.

Hur räknar man då ut momsen baklänges? I och med att vi har tre momssatser så visar vi exempel på hur detta går till genom att använda oss av dem. Vid beräkning av moms baklänges kan man välja att antingen multiplicera eller dividera. Här kommer exempel på hur detta går till:

  • 25 % Moms – typisk formel: Beräkna 20 % av priset – en femtedel.
  • 12 % Moms – typisk formel: Beräkna 10.71% av priset. (1/9,3371)
  • 6% Moms – typisk formel: Beräkna 5.66 % av priset – detta i 1/17, 6678.

Genom att använda dig av dessa formler kan du snabbt och effektivt få fram hur pass stor del av en varas pris som är moms. Det ger dig som företagare bättre koll på både ut- och ingående moms och underlättar din redovisning. Även som privatperson kan dessa formler vara användbara, men då mest för att se hur mycket moms man betalar för både varor och olika tjänster.