Kategorier
Marknadsföring

Få pengar tillbaka genom smart marknadsföring

Har du som företagare svårt att få kunder – trots att du erbjuder en överlägsen tjänst eller produkt? Det är inte helt enkelt att nå nya kunder. Många tänker sig att kunderna ska komma av sig själva och att det goda ryktet ska spridas från kund till kund. Det är en förhoppning som sällan blir realitet. Man måste kämpa för att bli lönsam och marknadsföring är en nyckel till detta.

Marknadsföring behandlas styvmoderligt av många företag. Särskilt tydlig är detta inom mansdominerade yrken och inom specifika branscher som hantverksbranschen. Där handlar det ofta om en kombination av tradition – ingen annan marknadsför sig, varför ska vi? – samt ren och skär snålhet – vad får jag för mina pengar? Den kombination kan vara ödesdiger och det företag som vågar bryta sig loss från detta har också en stor vinst att hämta in.

Målet med marknadsföring är att A) få nya kunder B) få in rätt kunder utifrån exempelvis målgrupp och gentemot den tjänst eller produkt man säljer och C) att lämna sina konkurrenter bakom sig. Inser man som företag detta så kommer vinsten. Den initiala kostnaden för marknadsföring betalar sig en masse – men bara om man hittar rätt sådan.

Vilken marknadsföring är mest effektiv?

Vilken marknadsföring är mest effektiv? Det finns många olika kanaler att använda sig av för att synas och för att visa upp sin närvaro. Vilken som är bäst är också olika beroende på vad man har för typ av tjänst eller produkt. Att exempelvis sälja kläder för ungdomar och annonsera i tidningen är ett exempel på där marknadsföringen kommer att träffa väldigt fel.

Detta av den enkla anledningen att ungdomar sällan läser lokaltidningen. Ett annat fel är att marknadsföra sig via tv eller via reklam. Handen på hjärtat: hur många ungdomar använder dessa kanaler idag? Det handlar om att hitta rätt forum för den målgrupp man vänder sig till.

Rent krasst så har också marknadsföringen kommit att förändras. Ovan nämnda sätt – TV, Radio, Annonsering – är aningen daterad och förlegad. Den finns – och fungerar, till viss del – fortfarande, men det handlar också om ganska höga kostnader sett till de eventuella kunder, uppdrag och pengar de kan generera.

Visa upp dig där kunderna finns

Digital marknadsföring har tagit stora steg. Hur det går till kan enklast beskrivas genom att du utgår från dig själv. Hur agerar du om du exempelvis skulle vara i behov av en snickare? Svaret – och här utgår vi från hur de flesta agerar – är att du använder internet och att du skriver ordet Snickare + Hemstad i Googles sökmotor och att du därefter presenteras ett antal alternativ. Av dessa är det troligt att du sedan väljer något av alla de snickare och byggföretag som syns på förstasidan.

Detta ger oss en intressant infallsvinkel och ett svar på hur du som företagare ska tänka. Kan du hamna på den förstasidan under vissa sökord? Svaret är ja och att du gör detta genom sökordsoptimering – något som är en effektiv marknadsföring som också är relativt prisvärd. Priset sätts ofta utifrån konkurrens, vilket gör att vissa branscher och områden kan vara dyrare att optimera och få att nå förstasidan. SEO – som det kallas – är en mer långsiktig marknadsföringsform som kräver tålamod. Man når sällan förstasidan direkt, men väl där så brukar det också ge väldigt många nya kunder.

Allt går att mäta, det är en annan fördel. Du ser hur många som är inne på din sida, hur många som fyller i kontaktformuläret och hur många som ringer: det ger dig en mindre diffus bild av vad du betalar för. Och, det viktigaste av allt. De kunder som kontaktar dig har också gjort det av en anledning: de har sökt just din tjänst och kommit fram till att du verkar vara det bästa alternativet. Nu är det bara upp till dig att bevisa det också.