Kategorier
Artiklar

Fallskyddsutbildning räddar liv

Som arbetsgivare har man ett stort ansvar vad gäller säkerhet för sina anställda. Säkerheten ska alltid sättas i första rummet och arbetar man exempelvis inom byggbranschen så måste man regelbundet utbildas inom olika områden för att veta hur exempelvis utrustningen fungerar och hur man ska agera för att minimera risken för olyckor.

Målet är att ingen ska skadas eller avlida som en följd av att man går till sitt arbete. Men, tyvärr så har detta mål blivit placerat allt längre bort och det finns en dyster trend i Sverige där allt fler arbetsplatsolyckor äger rum. Det är en trend som måste brytas. De regler och lagar som finns måste återigen börja följas och företag kan inte längre gömma sig bakom exempelvis underleverantörer i samband med att man åtar sig större entreprenader.

Relevanta utbildningar måste erbjudas samtliga som ska arbeta och i synnerhet gäller detta för arbete som sker ovanför marknivå: fallskyddsutbildning är något som räddar liv och som dessutom ger betydligt effektivare arbeten i slutändan. Det handlar om något som aldrig frå sidsteppas.

Välj en flexibel fallskyddsutbildning

Företag kan tyvärr hitta ursäkter för att inte anmäla anställda till en fallskyddsutbildning och en av de vanligaste handlar om tiden. Det är också en ursäkt som är lätt att förstå: hur kan man hitta luckor i ett tight schema för att utbilda personalen och låta värdefull arbetstid – och därmed inkomster – stå tillbaka? Det finns poänger i detta, men inga ursäkter: ska man arbeta på högre höjder så krävs ett godkännande för arbetet i fråga.

Och, idag finns det dessutom betydligt smidigare lösningar än förr. Genom att välja en fallskyddsutbildning som sker digitalt gällande den teoretiska delen så sparar man en massa tid – och detta utan att göra avkall på kunskapen och inlärningen. En anställd kan gå igenom teorin och lära sig via mobilen, via datorn eller via paddan. Denna kan lyssna, spola tillbaka, titta närmare på olika moment och hela tiden ta in kunskaperna på djupet. Att jämföra med en föreläsning tillsammans mer resten av arbetsgänget där man ofta får svårt att hålla koncentrationen uppe och där inlärningen också blir därefter. Praktiken måste emellertid hållas i mer fysiskt, men även där finns idag mer flexibla lösningar där man som företag antingen kan välja att boka in en tid på den egna arbetsplatsen – eller där man besöker utbildarnas egna lokaler.

Oavsett vilket så följs alltid teori och praktik upp innan ett godkännande – med en giltighetstid, beroende på paket i utbildningen, om minst två år. Teoriprovet är alltid övervakat i enlighet med det regelverk som finns. Att anmäla ett företag till en fallskyddsutbildning är en rejäl investering i både de anställdas hälsa och arbetsmiljö och i den egna verksamheten. Man kan i och med detta åta sig jobb som andra företag inte kan erbjuda och därigenom kan man också öka den egna omsättningen. Att jobben man utför blir säkrare och mer effektiva är ytterligare en fördel med ett godkännande vid en fallskyddsutbildning. Det är en rejäl investering, på alla sätt. Läs mer om fallskyddsutbildning på denna sajt: https://www.fallskyddsutbildning.net/