Vad är ISK (investeringssparkonto)?

Vad är ISK? Har du hört talas om ordet ISK i samband med att sparande nämns och vill veta mer om vad det är och betyder? Vi tänkte gå igenom lite kring vad ett ISK – Investeringssparkonto – är, hur det fungerar och vilka för- och nackdelar som finns.

Ett Investeringssparkonto – ISK – är ett konto som fungerar som en slags förvaringsplats för olika typer av sparprodukter. Det kan innebära finansiella instrument som exempelvis fonder, aktier eller obligationer.

ISK är ett typ av sparande som ger kunder mer kontroll över den egna ekonomin där man enkelt kan lägga upp – och byta – sparform. Man kan exempelvis sälja aktier och lägga den vinsten i fonder istället – och givetvis vice versa. Fördelen med dessa byten är att du inte behöver betala någon skatt för den eventuella vinst du gjort. Den skatt du betalar är istället en schablonskatt som sätts av värdet på de sammanlagda tillgångar som finns på ditt ISK.

Ser man till själva kontot – som du välja att öppna hos olika banker och andra privata aktörer; exempelvis Avanza – så är det avgiftsfritt. Däremot så tar bolagen ut lite olika avgifter beroende på vilken sparform man väljer. Det bör man läsa på om innan och det bästa rådet man kan ge i den frågan är att du tar dig tid att jämföra.

Fördelar med ISK

Att spara i ett ISK-konto har blivit ett självklart val för många. Idag så vill fler ta kontroll över det egna sparandet och i och med att all information också finns mer tillgänglig idag – aktiekurser, företagsinformation, bokslut, styrelser och så vidare – så vill också många ge sig själva en möjlighet att tjäna pengar utan att ta hjälp av en extern partner.

Det är bra, men man ska givetvis som lekman även vara medveten om att det inte är låtsaspengar man leker med. Det finns alltid en risk – större eller lägre – och man bör vara medveten om att varje transaktion och varje köp/försäljning bör ske baserat på fakta.

Det finns några tydliga fördelar med ISK och här följer några av dessa:

  • En billig sparform. Som sagt, du betalar avgifter beroende på vilken sparform du har på kontot – att starta upp det är gratis.
  • Schablonskatt: Du betalar bara schablonskatt – som är förtryckt av banken i dina deklarationspapper – och du betalar inte för den vinst du gör på kontot.
  • Bra för långsiktigt sparande. I och med den låga skatten så kan ett ISK konto vara en bra, långsiktig lösning för det egna sparandet.
  • Värdepapper behöver inte deklareras vid försäljning En stor fördel för de som investerar mycket i sådana.
  • Insättningsgaranti och investerarskydd ger dig trygghet för både pengar och värdepapper som finns på ditt ISK.

Nackdelar med ISK

Fördelarna med iSK är alltså ganska många – och stora. Men, finns det några nackdelar med detta sparande och något som kan läggas i den andra vågskålen innan man som privatperson gör sitt val? Några nackdelar finns definitivt:

  • Schablonskatten: Även om du gått med förlust så ska den betalas.
  • Inga avdrag: Du kan inte göra avdrag på skatten vid försäljning av aktier eller fondandelar som gått med förlust.
  • Inte möjligt att välja försäkringsskydd: Det går inte att välja olika försäkringsskydd på ett ISK konto.
  • Mindre risker ger mindre lönsamhet. Man tjänar mindre på ett lågrisksparande än på att ta högre risker på ett ISK konto. Detta då räntefonder med lägre risk generellt ger mindre utdelning än aktiefonder. I kombination med att schablonskatten alltid ska betalas så kan det vara mindre gynnsamt.